Machinefabriek live 09-06-2006

 

Locatie:
Theater Kikker, Utrecht
i.h.k.v. SuperProeflokaal

Programma:
Rutger Zuydervelt & Robert Deters
Donskoy Institute of Change
Rosa Ensemble

Theater Kikker, Utrecht 09-06-2006

"Oh, wat een feest was het weer gister! Super Proeflokaal in Theater Kikker, waarbij ik ook optrad, samen met Robert Deeters, met wie ik ook in de Instant Music club zat.

Het festival (want zo kon je het best noemen) begon voor mij met Margriet Kicks-Ass, een dame die een bizarre installatie heeft gemaakt met pneumatisch aangedreven, wild om zich heen slaande slangen, op en neer gaande, schrapende pompen en een flinke dosis black light en stroboscoop-licht. Snap je? Zo niet, check www.margrietkicks-ass.nl/pneuma-stills.html

Daarna het Rosa Ensemble dat een spannend soort film-muziek maakte. Een beetje vreemd... wel lekker.

Na de eerste pauze was de act waar veel mensen naar uit keken. Ik in ieder geval wel. Voor het optreden had ik er eentje gekocht: de Buddha Machine. Dat is een apparaatje dat eruit ziet als een kleine radio, en waar negen loops in opgeslagen zitten, gemaakt door het duo FM3. Als je daar meerdere van hebt kan je er prachtige geluidssculpturen mee maken, wat precies is wat het duo live deed. Het was inventief in een spelvorm gegoten, waarbij de spelers als schakers tegenoverelkaar zaten aan een klein tafeltje. Zeven Buddha Machines waren er, en boven de tafel hingen twee microfoons. Ze zetten ze aan, veranderden loops, stapelden, verplaatsten, enzovoorts. En het klonk prachtig. Heel meditatief ook, maar dat doet de naam Buddha Machine al vermoeden natuurlijk.

Een van de concert-hoogtepunten van het jaar wat mij betreft. Na het optreden werd het publiek uitgenodigd 'een spelletje te spelen'. Niemand durfde gelijk maar uiteindelijk kon ik me niet inhouden en speelde met een meisje uit het publiek. Heel leuk, al was ik bloednerveus omdat ik zelf erna moest optreden, dus ik zag er vast trillerig uit....

Daarna waren Robert en ik dus. En verdomme wat ging het goed! Het publiek zat op de grond, alsof het een hippie-weide was. Onze muziek was wat minder zen dan de FM3 act, een stuk harder dan gepland ook, maar nog steeds behoorlijk spacey. Een vriendin van me vergeleek het met een paddestoeltrip. Waarschijnlijk staat het binnenkort op de site."

>> SuperProeflokaal op de site van Theater Kikker